@article { author = {H. A. Al-Jobouri, Ahmed}, title = {Studying Some The Functional Properties of Tamarind Tamarindus indica L. Mucilage}, journal = {Al-Qadisiyah Journal For Agriculture Sciences}, volume = {10}, number = {2}, pages = {304-307}, year = {2020}, publisher = {University of Al-Qadisiyah}, issn = {2077-5822}, eissn = {2618-1479}, doi = {10.33794/qjas.2020.167474}, abstract = {The present study aimed to extract the mucilage from Tamarind Tamarindus indica L and studying some the functional properties . The values of solubility , water binding capacity and viscosity for tamarind seed mucilage were:  87.4 , 17.54 and 13.7 respectively . The tamarind seed mucilage showed varied oil binding capacity from 0.42- 0.73 ( g oil / g dry mucilage ) due to the type of oil used . The results showed a higher emulsification stability from tamarind seed mucilage. This results indicated the ability of using tamarind seed mucilage as stabilizer and emulsifier in food industry .}, keywords = {Tamarind,mucilage,solubility,water binding capacity,fat binding,Emulsion stability}, title_ar = {دراسة بعض الخصائص الوظیفیة لصمغ التمر الهندی Tamarindus indica L.}, abstract_ar = {هدفت الدراسة الحالیة إلى استخراج الصمغ من التمر الهندی Tamarindus indica L ودراسة بعض الخصائص الوظیفیة. کانت قیم الذوبان والقدرة على الارتباط بالماء واللزوجة لصمغ بذور التمر الهندی: 87.4 و 17.54 و 13.7 على التوالی. أظهر صمغ بذور التمر الهندی قدرة ربط مختلفة للزیت تتراوح من 0.42- 0.73 (جم زیت / جم صمغ جاف) بسبب نوع الزیت المستخدم. أظهرت النتائج استقرار استحلاب أعلى من صمغ بذور التمر الهندی. أوضحت هذه النتائج إمکانیة استخدام صمغ بذور التمر الهندی کمثبت ومستحلب فی الصناعات الغذائیة.}, keywords_ar = {تمر هندی,الصمغ,الذوبان,قدرة ربط المیاه,ربط الدهون,استقرار المستحلب}, url = {https://jouagr.qu.edu.iq/article_167474.html}, eprint = {https://jouagr.qu.edu.iq/article_167474_35adc91d7f090cb4eca6a57692c76a80.pdf} }