@article { author = {Kawkab Abdul-Hussein, Raed}, title = {The Effect of the Degree of Spotting on Some of the Components of Friesian Cows' Milk}, journal = {Al-Qadisiyah Journal For Agriculture Sciences}, volume = {7}, number = {1}, pages = {117-122}, year = {2017}, publisher = {University of Al-Qadisiyah}, issn = {2077-5822}, eissn = {2618-1479}, doi = {10.33794/qjas.2017.124225}, abstract = {The present experiment has been conducted in the livestock field of the Department of Animal Resources- College of Agriculture /University of Qadissiya for two months in which 30 Friesian cows are used . Cows are Characterized by varying degree of spotting of scalp skin (white to black). All cows of the experiment have undergone under a single food conditions in order to state the effect of the degree of spotting on some amino acids and fatty milk cows in the experiment. Results of this study show no significant effect of the level of 5% for the characteristic of spotting on any of the amino and fatty acids under the study. The overall average for the essential amino acids is as follows: methionine 0.16 , leucine 0.44 , Isoleucine 0.28 and phenylalanine 0.26 g / 100 g, respectively. While the overall average for the non-essential amino acids: Glutamic 1.38 , Arginine 0.20 , Glycine 0.19 and Glutamine 0.19 g / 100 g, respectively. The overall average of the saturated fatty acids as follows: myristic 1.26 , Palmaitic 1.22 , Stearic 0.65 and Butyric 2.16 g / 100 g, respectively, while the overall average for the unsaturated fatty acids is as follows: linoleic 0.83 , oleic 1.55 , α-linoleic 1.07 and Arachidonic 0.22 g / 100 g on respectively.}, keywords = {spotting,skin,Milk,Cows,Friesian}, title_ar = {تأثیر درجة التبقع على بعض مکونات حلیب أبقار الفریزیان}, abstract_ar = {أجریت التجربة فی الحقل الحیوانی التابع لقسم الثروة الحیوانیة – کلیة الزراعة / جامعة القادسیة و لمدة شهرین استخدمت فیها 30 بقرة فریزیان . تمیزت الأبقار باختلاف درجة تبقع فروة الجلد ( الأبیض الى الأسود ) ، وخضعت جمیع ابقار التجربة تحت ظروف غذائیة واحدة وذلک من أجل بیان تأثیر درجة التبقع على بعض الأحماض الأمینیة والدهنیة فی حلیب أبقار التجربة . بینت نتائج هذه الدراسة عدم وجود تأثیر معنوی بمستوى 5% لصفة التبقع على أی من الأحماض الأمینیة والدهنیة موضع الدراسة . إذ کان المتوسط العام للأحماض الأمینیة الأساسیة کالاتی : المثیونین 0.16 و اللیوسین 0.44 و الأیسولیوسین 0.28 و الفنیل ألنین 0.26 غم / 100غم على التوالی . فی حین کان المتوسط العام للأحماض الأمینیة غیر الأساسیة : الکلوتامیک 1.38 و الأرجنین 0.20 و الکلایسین 0.19 و الکلوتامین 0.19 غم / 100غم على التوالی . وکان المتوسط العام للأحماض الدهنیة المشبعة کالتالی : المیرستک 61.2 و البالمتک 1.22 و الستریک 0.65 و البیوتارک 2.16 غم / 100غم على التوالی ، بینما کان المتوسط العام للأحماض الدهنیة غیر المشبعة کالتالی : اللینولک 0.83 و الأولیک 1.55 و ألفالینولیک 1.07 و الأرشیدونک 0.22 غم / 100غم على التوالی .}, keywords_ar = {تبقع,الجلد,حلیب,أبقار,فریزیان}, url = {https://jouagr.qu.edu.iq/article_124225.html}, eprint = {https://jouagr.qu.edu.iq/article_124225_06888eaac2c1fc1c0970bff8ef68da5e.pdf} }