@article { author = {Hussein Mohammed, Adnan and Habeeb Ismail, Ismail}, title = {The Effect of Myostatin Gene Polymorphisms on Some Biochemist Traits for Blood in Broiler Chicken}, journal = {Al-Qadisiyah Journal For Agriculture Sciences}, volume = {7}, number = {1}, pages = {96-106}, year = {2017}, publisher = {University of Al-Qadisiyah}, issn = {2077-5822}, eissn = {2618-1479}, doi = {10.33794/qjas.2017.124223}, abstract = {This study is conducted at the Poultry Farm of Animal Production Department of College of Agriculture, University of Al-Qadisiyah during the period 9/4/2015 - 20/5/2015 and in a laboratory of molecular genetic analysis of the College of Agriculture, University of Baghdad and Almusayab Bridge Company. The objective of this study is to identify the genotypes for Myostatin gene (GDF-8), and its relationship with physiological traits of broiler chicken. Three hundreds of Ross 308 chicks at day-old were used. The experiment continues until the sixth week of age. Three types of restriction enzymes (Aci I, Bbv I and Bbs I) are used The results of this study could be summarized as follows. The polymorphisms of the Myostatin gene achieves using Restriction enzyme (Aci) are GG, GA and AA respectively. The genotype of Myostatin gene has no effect on biochemical traits during 21 and 42 day, except which the effect of the genotypes of the Myostatin gene on the serum albumin is highly significant (P<0.01) during 21 day. And also the form genotype of the Myostatin gene with Restriction enzyme form (Bbs I) are CC, CT and TT respectively. The genotype of Myostatin gene has no effect on the blood biochemical during 21 and 42 day. The results show that the genotype of the Myostatin gene with Restriction enzyme form (Bbv I) are AA and GA respectively. The effect of has no effect on the blood biochemical during 21 and 42 day.}, keywords = {Myostatin,Restriction Enzymes,Biochemical Trails,RFLPs}, title_ar = {تأثیر طرز جین المیوستاتین (Myostatin) على بعض الصفات الکمیاحیویة للدم فی فروج اللحم}, abstract_ar = {أجریت هذه الدراسة فی حقل الطیور الداجنة التابع لکلیة الزراعة / جامعة القادسیة للمدة من 9/ 4/ 2015 الى 20/5/2015 فضلاً عن أجراء التحالیل الوراثیة (الجزء المختبری) فی مختبرات کلیة الزراعة/جامعة بغداد و شرکة جسر المسیب من 4/6/2015 لغایة 5/1/2016 بهدف فصل المادة الوراثیة وتحدید علاقة التراکیب الوراثیة لجین المیوستاتین (Myostatin) مع بعض الصفات الکیمیاحیویة لفروج اللحم نوع روز 308 وکانت اعداد الطیور مرباة 300 طیراً والتی ربیت من 1 یوم الاول لغایة الأسبوع السادس، و استخدمت ثلاثة أنواع من الانزیمات القاطعة. ( Aci I (Arthrobacter citreus وBacillus brevis)) BbvI و (Bacillus brevis)BbsI فی الهضم القطعة المضخمة لتحدید التراکیب الوراثیة، باستخدام تقنیة تعدد المظاهر لأطوال القطع مقیدة الطول(RFLPs).ویمکن تلخیص نتائج الدراسة الحالیة بما یلی: التراکیب الوراثیة لجین المیوستاتین (Myostatin) الناتجة من استخدام الانزیم القاطع Aci I، وکانت هی GG وGA وAA على التوالی، حیث کان تأثیرها التراکیب الوراثیة فی الصفات الکیمیاحیویة للدم غیر معنوی عند عمر 21 و42 یوماً فی جمیع الصفات الکیمیاحیویة ماعدا الالبومین عند عمر 21 یوماً فقد کان تأثیره عالی المعنویة (P<0.01).کما اشارت النتائج الى ان التراکیب الوراثیة لجین المیوستاتین (Myostatin) والناتجة من استخدام الانزیم القاطع Bbs I کانت CC وCT وTTعلى التوالی، والتراکیب الوراثیة لجین المیوستاتین (Myostatin) الناتجة من استخدام الانزیم القاطع Bbv I فی العینة المدروسة کانت AA وGAعلى التوالی، وکان تأثیرها غیر معنوی فی الصفات الکیمیاحیویة للدم عند عمر 21 و42 یوماً.}, keywords_ar = {المیوستاتین,الانزیمات القاطعة,الصفات الکیمیاحیویة,تعدد المظاهر لأطوال القطع مقیدة الطول}, url = {https://jouagr.qu.edu.iq/article_124223.html}, eprint = {https://jouagr.qu.edu.iq/article_124223_7ef93f4ea1d5113bc4f3b410204f3918.pdf} }